För studerande
Yrkeshögskoleutbildning är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teori med praktiskt lärande på en arbetsplats. Du utbildar dig för ett speciellt yrkesområde inom branscher där det finns ett uttalat behov av välutbildad arbetskraft. Du kan även studera på distans eller gå en satellitutbildning i Växjö.
En yrkeshögskoleutbildning är svaret på arbetsmarknadens behov. Det betyder att nya utbildningar startar och gamla läggs ner och att innehåll och inriktning på utbildningarna varierar utifrån det aktuella behovet.
Inom yrkeshögskolan är arbetsgivarna aktiva både när det gäller planering och genomförande av utbildningarna. Studerande möter dem på föreläsningar, i projekt och på sin praktik här kallad Lärande i arbete, LIA. En del av arbetslivet säkrar utbildningens systematiska kvalitetsarbete genom att delta i ledningsgruppen. Det innebär att yrkeskunskapen är aktuell och efterfrågad i arbetslivet när de studerande är klara med utbildningen.
Lärande i arbete (LIA)
Inom yrkeshögskolan varvas teori med praktik, praktiken kallas LIA och är förlagd ute på en arbetsplats. Här får du möjlighet att tillämpa de teoretiska kunskaperna i verkligheten. Dessutom får du kontakter i arbetslivet som kan leda till jobb ganska direkt efter examen.
En utbildning som leder till en kvalificerad yrkeshögskoleexamen omfattar minst 400 yrkeshögskolepoäng, det innebär två års heltidsstudier. En sådan utbildning ska innehålla LIA på minst 100 yrkeshögskolepoäng.
Särskilt pedagogiskt stöd (SPS)
Särskilt pedagogiskt stöd är olika typer av stödinsatser där syftet är att studerande ska komma i en jämförbar situation med andra på utbildningen när det gäller kunskapsinhämtning och examination. Är du i behov av särskilt pedagogiskt stöd, kontakta utbildningsanordnaren i tidigt skede och informera om vilka insatser som kan behövas.
Utbildningsanordnare har en skyldighet att se till att studerande som behöver särskilt pedagogiskt stöd under utbildningen får det.
Anordnare är också skyldig att se till att lokalerna är tillgängliga och att det digitala undervisningsmaterial som används är tillgänglighetsanpassat.
Satellitutbildning
Satellitutbildning är ett samarbete mellan anordnare på olika orter. Fördelarna är många. För den studerande kan man studera på sin hemmaort. Genom videokonferenser följer, interagerar och påverkar du utbildningen. Du får programvaran gratis från ansvarig utbildningsanordnare.
Du ingår i en studiegrupp som sitter i lokaler på Växjö Linnæus Science Park i Växjö. På gångavstånd har du tillgång till buss som snabbt tar dig till Växjö centrum. Läraren finns på satellit via videolänk. Du söker din stuideplats via anordnarens egna ansökningssystem. Det är alltså ingen distansutbildning.
Du har även tillgång till en assisterande utbildningsledare på plats samt ett regionalt yrkesliv som har behov av yrkesrollen och ofta agerar LIA-företag.
Boende i Växjö
Funderar du på att flytta till Växjö och studera? I så fall kan du ha nytta av följande länkar:
- Växjö: Vidingehem Länk till annan webbplats.
- Växjö: Balder Länk till annan webbplats.
- Växjö: Studentbostäder i Norden Länk till annan webbplats.
- Alvesta: Allbohus Länk till annan webbplats.
- Boplats Växjö Länk till annan webbplats.
- Skäraton korttidsboende och studentboende Länk till annan webbplats.
Den stora dagstidningen i regionen är Smålandsposten Länk till annan webbplats.. I den kan du hitta annonser om bostäder eller själv annonsera om boende.
För att kunna studera på en yrkeshögskola måste du ha grundläggande behörighet, kraven är gemensamma för alla yh-utbildningar.
- 1§ Grundläggande behörighet att antas till utbildningen har den som
- 1. har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- 2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- 3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- 4. genom svensk eller utländsk utbildning eller praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
- 1. har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- 2§ Den som har annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska ska ha de kunskaper i svenska som behövs.
- 3§ För behörighet att antas till en utbildning får det utöver vad som anges i 1 och 2 §§ ställas krav på särskilda förkunskaper. Sådana krav ska vara nödvändiga för att den studerande ska kunna tillgodogöra sig utbildningen. Kraven får avse kunskaper från en eller flera kurser i gymnasieskolans nationella program eller motsvarande kunskaper.
- 4§ Behörig att antas till utbildningen är, trots vad som anges i 1-3 §§, även den som bedöms kunna tillgodogöra sig utbildningen och därefter utöva det yrke som utbildningen förbereder för. Högst 20 procent av årsplatserna i en utbildning får avsättas för sådana sökande. Förordning (2014:1098).
Yrkeshögskoleutbildning berättigar dig som studerande till studiemedel på samma sätt som högskole- eller universitetsstudier. Studiefinansieringen gäller under hela utbildningen, även under de perioder som är arbetsplatsförlagda, så kallad LIA.
Studiemedel ansöker du om hos Centrala studiestödsnämnden (CSN). Mer information samt personlig inloggning hittar du på CSN:s webbplats. Länk till annan webbplats.
Efter genomförd utbildning får du en examen, vilken nivå beror på hur länge du har studerat.
Sveriges betygsystem (SeQF) har åtta nivåer som ska täcka in hela det offentliga utbildningssystemets examina från grundskolan till den högsta akademiska examen. Yrkeshögskoleexamen finns på SeQF 5 och Kvalificerad yrkeshögskoleexamen på SeQF 6.
SeQF bygger på en gemensam europeisk referensram för kvalifikationer: EQF – European Qualification Framework. Med SeQF synliggörs allt resultat av lärande oavsett hur det är förvärvat. På så sätt blir det lättare att jämföra kvalifikationer från studier och arbetsliv både nationellt och internationellt.
Europass
Alla som tar examen från en yrkeshögskoleutbildning har rätt att få Europass som tillägg till sitt examensbevis.
Europass är ett sätt för EU att öka rörligheten för europeisk arbetskraft och är en kompetensportfölj som översätter meriter och kvalifikationer mellan olika EU-länder. Europasset hjälper arbetsgivare att förstå betyg från andra EU-länder och gör det lättare att söka jobb i Europa.
Kontakt
Har du frågor kring utbildningsformen, vill veta mer om en viss utbildning eller övrigt, tveka inte att höra av dig!
Verksamhetschef
Karin Wirdheim
Telefon 0470-417 62
E-post karin.wirdheim@vaxjo.se
Utbildningsstrateg
Johan Hovbrandt
Telefon 0470-414 85
E-post johan.hovbrandt@vaxjo.se